De webbsidor BitWeb24 gör är tillgängliga. De kan utan problem läsas upp av skärmläsare (för synskadade), samt är snabba och har bra prestanda och säkerhet. I övrigt är de exempelvis tydliga med rubriker och unika sidtitlar samt har tydliga instruktioner och felmeddelanden i bland annat formulär.
Psst, Google gillar också tillgängliga webbsidor och prioriterar dem i sökresultaten!
Nedan förklarar jag vad tillgänglighet på webben innebär.
Tillgänglighet på webben innebär att alla ska kunna ta del av innehållet. Att vara funktionsnedsatt, blind, döv eller äldre ska inte behöva innebära ett hinder.
Tillgängliga webbsidor innebär kort och framförallt att även människor med funktionsnedsättning ska kunna använda dem. Utförligare kan man säga att tillgänglighet på webben betyder att människor med funktionsnedsättning ska kunna uppfatta, förstå, navigera, interagera, och bidra med information.
Funktionsnedsättningar kan vara tillfälliga eller bestående, men tillgänglighet avser att förhindra att en funktionsnedsättning medför ett hinder.
Tillgängliga sajter ser till att alla ska kunna ta till sig av innehållet på webbsidorna, oavsett om besökaren är funktionsnedsatt, blind, döv eller äldre. Dessa besökare använder ofta ett hjälpmedel (skärmläsare) som läser upp innehållet på sidorna eller skriver ut det i punktskrift.
När webbsidorna byggs upp ska man alltid skriva så kallade alt-attribut ("alternativtexter") till alla bilder. Alt-attributen ska kort beskriva vad bilden föreställer. Detta kan skärmläsarna sedan läsa upp. Förfaringssättet påverkar dessutom chansen att bli sökbar på Google.
Tillgänglighet på webben innebär också att information och tjänster ska gå att nå (det vill säga: servern åtkomlig, filformatet läsbart, bra prestanda, god säkerhet etcetera). Även människor utan funktionsnedsättning kan alltså gynnas av tillgänglighet, till exempel de med långsam internetuppkoppling.
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) är en internationell standard med rekommendationer för tillgängligt innehåll på webben och den är framtagen av World Wide Web Consortium (W3C). Standarden säger övergripande att gränssnitt och innehåll ska vara: Möjligt att uppfatta, hanterbart, begripligt och robust. WCAG innehåller i runda tal 50 kontrollpunkter.
Tillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som blev svensk lag 2022 och med tillämpning 2025. Det påverkar många branscher, framför allt inom privat sektor och till viss del offentlig sektor.
De fyra grundprinciperna i direktivet i webbsammanhang är att gränssnitt och innehåll ska vara: Möjligt att uppfatta, hanterbart, begripligt och robust. Detta är samma grundprinciper som i DOS-lagens krav (digital offentlig service) samt samma grundprinciper som i standarden Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). För oss som jobbat med standarden WCAG är detta mycket välkända begrepp. Dessa principer är översatta till cirka 50 kontrollpunkter i WCAG och de kommer att utgöra grunden även framöver.
Det handlar kortfattat om att vara noggrann med sidtitlar och rubriker, att ge tydliga instruktioner och felmeddelanden i till exempel formulär, samt att koda korrekt så att innehållet kan läsas upp korrekt av skärmläsare. Det är viktigt att ange så kallade "alternativtexter" till alla bilder (som kan läsas upp av skärmläsare) samt att koda så att skärmläsarna kan läsa upp vad knappar och dylikt har för funktion.
Tillgänglighet och användarvänlighet hör ihop. Användarvänliga webbsidor är framförallt intuitiva och lättanvända, samt responsiva och mobilanpassade. En webbsida kan med andra ord inte räknas som tillgänglig om den inte är användarvänlig.
Hos mig får du en tillgänglig hemsida, med extra allt. Jag skräddarsyr den till dig. Till kontaktsidan
BitWeb24, Britt-Inger Jonsson
E-post: info@bitweb24.se
Svar inom några timmar.
Telefon: 072-210 78 58
Telefontid bokas via e-post eller sms.
Jag har skrivit några informationstexter som har med webb och dagens hemsidor att göra. I dem förklarar jag bland annat några viktiga begrepp.
Index - Bra att veta